новини, події, афіша
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
13-05-2017
Концерт-портрет

ІІ міжнародний фестиваль «Музичні імпрези України», що проходить цього літа в Черкасах, запропонував глядачам цікаві та різноманітні мистецькі заходи. Окрім вже традиційних для програми фестивалю «open-air» концертів та творчих зустрічей із сучасними українськими композиторами, організаторами заплановані також семінар-тренінг з дитячого музичного виховання та прем’єра монопери «Марія Магдалина» молодої черкаської композиторки ЄвгеніїМарчук.

Мета фестивалю - презентувати в Черкасах надбання вітчизняної академічної музики та залучити місто до широкого культурного простору. На шляху втілення мрій нашого невеликого містапро велику світову сцену сучасні музичні майстри Черкас не забувають про музичні надбання краю. Саме тому одна із сторінок фестивалю була присвячена Олександру Винокуру (1938 – 2016) – першому професійному композитору новітньої Черкащини, творчість якого отримала офіційне визнання Національної спілки композиторів України.

«Концерт-портрет» відбувся в Черкаському музичному училищі, де Олександр Григорович викладав більше 20 років. Вшанувати пам'ять про О. Винокура зібралися викладачі, студенти училища та рідні композитора.

О. Винокур належав до покоління композиторів-шістдесятників. В музичній творчості цей період пов'язаний із вибуховим протестом проти стильового обмеження та нав’язаних ідеологією образів безхмарного майбуття. Композитори-шістдесятники прагнули творчої свободи та активно шукали форми «інакомислення» у звуках. Саме у цей авангардний етап стильова та ідейна палітра української музики значно розширилася завдяки діяльності відомих київської та харківської композиторських шкіл. Але потужними струмками цієї бурхливої течії була і творчість окремих регіональних митців.

У другій половині 20 століття Олександр Григорович Винокур став ключовою постаттю у розвитку композиторської творчості Черкащини. Багато часу та сил О. Винокур присвятив громадській діяльностіна посаді голови Черкаського обласного об’єднання самодіяльних композиторів Шевченківського краю. На підтримку та узагальнення результатів роботи учасників спілки написав понад 2000 рецензій.

У власномудоробку О. Винокура – численні твори різних жанрів: дві опери, балет, крупнівокально-симфонічні та симфонічні композиції, камерні вокальні та інструментальні твори. У темах та ідеяхтворчості О. Винокура відбилися провідні тенденції часу - композитор черпав натхнення у сучасній вітчизняній літературі (Микола Негода, Василь Симоненко, Олександр Левада), створював музику до сучасних кінострічок, без зайвого пафосу відгукувався на болісні сторінки історії (опера «Холодний яр», симфонія-кантата «Чуття батьківщини» за мотивами воєнних віршів В. Фірсова) або з філософською іронією розповідав про себе та сучасність (поеторія-прима «Аристократ з Вапнярки», «Недавня бувальщина» за мотивами письменника-гумориста Олега Чорногуза). Власна музична мова композитора не є радикально авангардною, але відбиває стильові пошуки та новації часу.

Концерт пройшов в затишній атмосфері, публіка тепло сприймала музику О. Винокура, представлену як в архівних записах («Північний пейзаж», «Диптих для малого симфонічного оркестру»), так і в живому звучанні. До виконання творів О. Винокура долучилися студенти та викладачі Черкаського музичного училища, яким вдалося розкрити лірико-споглядальні та філософсько-драматичні образи його музики. Прозвучали «Романс» для валторни та фортепіано (в перекладенні для фортепіано, виконувала Євгенія Марчук), «Сонет Шекспіра» (вокал- Олеся Рожкова, партія фортепіано - Євгенія Савченко) та фортепіанна сюїта «Весняний гомін» (виконавці - студентиІ курсу спеціалізації «фортепіано»). Творчий доробок О. Винокура – цікава сторінка вітчизняної музичної культури,  достойна пильного та детального вивчення та представлення широкому загалу.

Ірина Лісун, музикознавець

        chm



18-04-2024



Вітаємо з Гран-прі хор студентів Черкаського музичного фахового коледжу імені С.С. Гулака-Артемовського
 





17 квітня 2024 в органній залі коледжу відбувся вечір пам’яті загиблого на війні військового Ігоря Гордієнка, колишнього випускника нашого навчального закладу
 


17-04-2024



10 квітня 2024 року в затишному залі Черкаського музичного фахового коледжу відбулося яскраве свято музики «Парад імпровізацій»
 


12-04-2024



Вітаємо студенток Анастасію Владімірцеву та Дар'ю Лісовську із публікацією їх статті в найпрестижнішому журналі України
 





10 квітня 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського виступили перед пораненими військовими, які проходять реабілітацію в одній з черкаських лікарень
 


24-03-2024



30 березня 2024 о 17:00 - Концерт органної музики заслуженого артиста України Максима Сидоренка
 





29 березня 2024 о 16:00 - «Весна іде, красу несе…», концерт творчих колективів та солістів спеціалізації "Народні інструменти"
 


21-03-2024



27 березня 2024 о 14.45 - "День відкритих дверей" циклової комісії "Музичне мистецтво естради"
 


20-03-2024



15 березня 2024 в коледжі в рамках проведення тижня педагогічної практики відбувся концерт з концертмейстерського класу
 





13 березня 2024 відбувся концерт присвячений світлій пам'яті Володимира Івасюка. Цього року одному з найталановитіших представників української музики ХХ століття виповнилося б 75
 


05-03-2024



Минулого тижня в коледжі відбувся гала концерт-нагородження переможців 11 конкурсу на краще виконання твору українських композиторів імені Гулака-Артемовського
 


20-02-2024



В ці дні ми згадуємо перших Героїв, нашу Небесну Сотню, які показали всьому світу могутність духу, неосяжну любов до рідної Батьківщини, відвагу та мужність
 


13-02-2024



14 лютого 2024 о 14.45 - Концерт "МЕЛОДІЯ ДВОХ СЕРДЕЦЬ"
 


09-02-2024



11 конкурс Черкаського музичного коледжу на краще виконання творів українських композиторів. Прийом заявок триває
 


08-02-2024



7 лютого 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського знову завітали з міні концертом в рамках проекту "СИЛА МУЗИКИ" міжнародного фестивалю "Музичні Імпрези України" до однієї з черкаських лікарень.
 


01-02-2024



31 січня 2024 до коледжу завітали представники благодійного фонду «Час Надії», під керівництвом відомого капелану Лори Когут, яка наразі знаходиться на фронті, а саме заступниця фонду – Інна Шафорост та представниця громадської організації «Ти потрібен нам» - Аліна Діденко
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник